Kuukauden kysymys: Mitä tehdä, kun yhtiökokouksen pöytäkirjantarkastaja kieltäytyy allekirjoittamasta pöytäkirjaa?
Taloyhtiömme yhtiökokouksessa valittu pöytäkirjantarkastaja kieltäytyi allekirjoittamasta pöytäkirjaa. Mitä voimme tehdä, että pöytäkirja tulisi tarkastetuksi?
Yhtiökokouksessa valitulla pöytäkirjantarkastajalla on asunto-osakeyhtiölaista tuleva velvollisuus tarkastaa ja allekirjoittaa pöytäkirja. Pöytäkirjantarkastaja tarkastaa, että pöytäkirja vastaa kokouksen kulkua ja kokouksessa tehtyjä päätöksiä. Tarkastajalla on oikeus pyytää muuttamaan pöytäkirjaan tehtyä kirjausta, jos hän katsoo, ettei se vastaa kokouksen tosiasiallista kulkua. Jos muutospyyntöön ei suostuta, on pöytäkirjantarkastajalla oikeus merkitä allekirjoituksensa lisäksi pöytäkirjaan tai sen liitteeseen oma käsityksensä kokouksen kulusta, mikäli se eroaa pöytäkirjaan kirjatusta. Pöytäkirjantarkastaja ei voi kirjata omia näkemyksiään tai kannanottojaan koskien kokouksessa tehtyjä päätöksiä.
Jos pöytäkirjantarkastaja ei suostu allekirjoittamaan pöytäkirjaa, voidaan seuraavassa yhtiökokouksessa valita uusi pöytäkirjantarkastaja hänen tilalleen. Uuden tarkastajan täytyy olla henkilö, joka on ollut paikalla edellisessä yhtiökokouksessa, jotta hän voi jälkikäteen todeta pöytäkirjan kokouksen kulun mukaiseksi ja allekirjoittaa sen.